Saturday, March 26, 2016

Philophobia yang akhirnya menyebabkan Pisanthrophobia dan Athazagoraphobia lagi Thantophobia?

Assalamualaikum and hye..
Okay..jangan keluar dulu..
Banyak sangat phobia kan..
Actually..itu lah yang sedang melanda diri Lyna.

Kalau siapa yang follow blog Lyna akan tahu about ada seorang mamat yang Lyna selalu cerita. Perempuan bila dah cerita seseorang mesti orang tu special kan. Samalah jugak dengan Mamat tu dalam hidup Lyna. Lyna ada masalah mesti Lyna share dekat dia. Sampai dia pernah cakap -Lyna tak boleh stress,kalau Lyna stress habis semua orang Lyna libatkan-
Tapi betullah orang cakap, persahabatan lelaki dan perempuan takkan pernah kekal.(Itu jugak di panggil ikhtilat iaitu perhubungan antara perempuan dan lelaki yang tiada pentingnya dan di tegah oleh Islam. So ada hikmahnya Lyna di pisahkan dengan dia.)

Dahh.. habis story pasal dia.. Dia dah tak penting.


Philophobia ialah sejenis fobia untuk jatuh cinta or bercinta. Maybe sebab pengalaman lalu or melihat daripada pengalaman orang yang pernah bercinta. Tapi dalam kes Lyna sebab Lyna dah terlalu mencintai dalam diam di mana hujungnya tidak seperti apa yang di harapkan. Dan akhirnya menyebakan Lyna takut untuk jatuh cinta lagi sebab dah rasa sakit.(bahaya jugak philophobia ni) and Lyna tak tahu sampai bila .


Next is Pistanthrophobia .Pisanthrophoia ialah fobia untuk mempercayai orang kerana masa lalu atau pengalaman percintaan yang akhirnya punah,hancur lebur. (HAMBOIII AYAT KAU)
Kalau yang ni ada beberapa sebab yang menyebabkan Lyna tak boleh percaya semua orang termasuk family sendiri. Seriously, Lyna dah tak boleh sesiapa sahaja. Sampaikan kalau Lyna nak meluah pun Lyna tak tahu nak luah dekat siapa sebab Lyna pengalaman di mana bila Lyna story masalah dengan someone the masalah Lyna boleh tersebar seluruh dunia.(cewahh..tak dela seluruh dunia..tapi ramai orang tau) At the end, Lyna simpan dalam hati dan akhirnya Lyna yang menangis sendiri,Lyna yang sakit sendiri. (Lama-lama phoba ni boleh membunuh aku) Tapi masuk form 6, Lyna jumpa hamba Allah yang macam Lyna. Luar nampak happy dalam hanya Allah je tahu and kami jadi kawan baik .Some times Lyna sgare jugaklah my probs dengan dia. Tapi bukan semua benda, Benda yang kecil sahaja.

Yang ni entah lah ada ka tiada. Lyna tak nak orang yang Lyna sayang lupakan Lyna. (tapi kalau orang lain nak lupa,lupakanlah ) Is that called phobia..just for certain people.


Tantophobia.
Lyna takut orang lupakan Lyna, and Lyna kehilangan orang yang Lyna sayang. Just can't imagine if one day, my friend or my family member tinggalkan Lyna. Mana nak cari ganti. Kalau korang boleh imagine tak. And Lyna azam, Lyna nak kahwin waktu my parents mash ada. At least, tempat pergantungan Lyna kukuh.Tapi macam mana nak kahwin kalau philophobia?

Okay..dah ank dekat jam 7 pagi. Sekejap lagi contractor nak datang rumah, renovate rumah. So, Lyna berhnti dulu ka yee,,

Bye..Sampai ketemu nanti yaa,

Assalamualaikum


1 comment: