Wednesday, March 23, 2016

Bukit Batu Hitam di tawan


Assalamualaikum and hye readers.
Dah lama tak update blog kan. Paling last bulan Februari .And this month ada dua post which is SEGMEN tapi about my story tak de lagi.

Okay hari ni Lyna nak share about para siswi STPM sekolah Lyna dah menawan Bukit Batu Hitam yang terletak di taman rekreasi yang sangat dekat dengan sekolah. Belakang sekolah je .. Di Ulang..hanya SISWI ye..siswa takde..siswa pergi mana entah .Yang penting dorang takde kat asrama (Mentang-mentang waktu tu dah habis paper semua nak keluaq)

Lyna tak tahu siapa yang mastermind. Memang giler jugak la.keluar dai asrama, kira kekuatan ahli berapa orang yang ikut , then baca doa barulah kita bergerak menuju ke tempat yang di tuju.

Disebabkan waktu kitorang jalan adalah waktu pagi and kereta sangat banyak (laluan sekolah and jalan perumahan) so kitorang pun berhati-hati. Asalnya nak ikut jalan sebelah masjid, tapi jalan tu kena tutup (kalau tak sekejap je boleh sampai) so kitorang pun jalan lah kat tepi jalan sampai ke Kampung Nelayan (Kampung nelayan adalah nama restoran seafood yang bagi Lyna unik sebab kat tasik then bentuk kapal)
Bila dah sampai,Kitorang kena berjalan sikit untuk sampai ke tangga seribu (tah le betul ke dak ada seribu anak tangga).

Bukit tu agak tinggi and boleh nampak view satu Kota Kinabalu (sampai Sepangar) tapi nak daki bole jugak la patah pinggang tercabut lutut. 500 anak tangga pertama (separuh bukit la) kitorang rest sekejap.Ambil nafas balik. sebab nak mendaki lagi 500 anak tangga lebih kurang 1 km lagi kat depan daripada tempat perhentian tu. Ya Allah..nak daki..sabo je laa..air satu botol habis. (Lyna lah tak tahu pulak orang lain) Bila dah sampai kat Puncak bukit tu. Ya Allah ..hanya Allah je tahu. Tapi jealous sebenarnya sebab tengok kat atas tu ada budak kecik ada nenek/atok (Chinese) yang ada kat bukit tu. Feel ashamed jugak la sebab dorang still muda and dah tua boleh naik daki Bukit tu while kitorang yang teenagers tak mampu nak naik,

Sampai je kat atas tu,take selfie..gambar pemandangan, then kitorang main WEREWOLF (boleh je install from Playstore) sambil buat vlog (tapi vlog tak jadi ). Then dalam 2 round kitorang main barulah kitorang turun. Ingatkan turun senang, Masya-Allah ..lagi lah mencabar sebab nak balance body untuk turun sangat susah. Kalau tak balance ada yang tergolek jatuh ke bawah. Bila dah sampai kat bawah kitorang bergambar pulak kat tengah-tengah tasik.( Tak bawak roti,kalautak boleh bagi makan ikan) Kat dulu kat tasik ade je couple je yang main itik (bukan itik yang haiwan tu ) tapi sekarang dah tak de dah. Lepas dah puas selfie, kitorang pun balik ke asrama.

Dalam perjalanan balik ,kitorang singgah kat kedai runcit untuk beli air, dalam kepala otak nak dah set sampai asrama nak pengsan. Lepas dah minum air semua, kitorang teruskan lagi perjalanan ke asrama. Lalu tangga kat sebelah masjid (Laluan putra ke masjid untuk solat Jumaat) tunggu pulak uncle security bukak pagar. Bila dah bukak, kitorang stay kat blok form 5, selfie lagi. tak habis-habis nak selfie kan. Lepas dah puas selfie, balik asrama.
 Dah sampai dorm, transfer gambar pulak from gambar ke laptop (orang yang bawak laptop la)
Lepas tu baru ramai yang pengsan.

*Sorry,atas sebab-sebab tertentu Lyna tak dapat nak publish gambar *

p/s :: Sebenarnya Lyna tak tahu apa nama bukit tu, but orang (bebudak sekolah Lyna) selalu cakap yang itu Bukit Hitam. Then ada seorang schoolmate (siswa lah yang pasti) dia tanya Lyna kat mana, Lyna cakap Lyna kat Bukit Hitam, then dia cakap Lyna NGOK sebab nama bukit tu Bukit Batu Hitam bukan Bukit Hitam.
  
*Bukit tu x hitam , batu di bukit tu yang hitam. Nanti kalau kau mau balik asrama bagitau aku*


No comments:

Post a Comment