Saturday, October 04, 2014

Petua kurangkan nafsu makan

 sumber:google images

Anda mengalami masalah kegemukan??Macam mana nak diet??


Assalamualaikum and hyep allssss...kayy...Korang ada masalah seperti di atas??KIta sama..Lyna pun ada masalah tu....

Tapi Lyna tak gemuk..just risau dengan masalah berat badan yang makin menaik setiap tahun...nak cakap makin tinggi...tinggi mantain je dari form 1 (2009) 162 cm...berat je yang makin hari makin naik...

And Lyna dah tanya MR GOOGLE cara untuk kurangkan nafsu makan...lets check it out...

- Makan secara perlahan. Tip yang membantu untuk mkn perlahan adalah makan semasa menonton movie, kira bilangan kunyahan, berbual atau membaca sambil makan. 

- Makan hidangan yg kecil dan menggunakan pinggan yg kecil. Ini akan membuatkan makanan nampak banyak. 

- Ambil makanan yg tinggi serat seperti sayur, buah, roti wholemeal, dll. Serat akan menyebabkan anda berasa cepat kenyang dan mengurangkan selera makan anda. 

- Makan makanan yang pedas. Ini akan membuatkan perut terasa penuh. 

- Jgn membiarkan diri dalam keadaan terlampau lapar. Ini akan membuatkan kita akan makan lebih banyak pada waktu makan seterusnya. 

- Minum segelas air kosong sebelum makan supaya perut terasa penuh. 

- Jangan minum semasa makan. Ini akan meningkatkan selera untuk mkn. 

- Hirup/minum sup juga boleh menyebabkan anda cepat kenyang. 

- Letakkan makanan jauh dari pandangan. Ini kerana, jika makanan ada didepan mata, akan 'trigger' anda untuk makan 


And last for muslim especially...mai lah puasa setiap hari...

Lyna nak try tips ni...harap-harap dapat lahh..sesiapa yang bersama Lyna..jom cuba sesama...

Sumber:Rizal Jefri

1 comment:

  1. Tq for tips... macam payah nak ikut tapi tang puasa tu insyaallah boleh

    ReplyDelete