Tuesday, September 02, 2014

POLIGAMI? o.O

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum and hye all..korang apa khabar?In-shaa-Allah semuanya sihat.Dah lama Lyna tak update blog..Lyna baru balik dari hostel..and still xdpat tidur sebab memikirkan EKSA asrama yang masih tak siap.-sabar-..back to topic..POLIGAMI??why with poligami??sapa yang berpoligami?hmm..xde sape yang berpoligami...tak de ape dengan poligami..just my opinion about Poligami..

Tapi sebelum korang teruskan pembacaan anda..lyna nak ingatkan ini hanya lah PENDAPAT  and PLEASE TEGUR Lyna kalau ada yang salah.,Lyna tak nak point kat sesiapa..

Bismillah..

Ramai lelaki yang cakap 'nak poligami sebab poligami itu sunnah'..Yupp..memang la poligami itu sunnah tapi sunnah tu bukan untuk semua lelaki.Get it?

Lyna taklah tolak hukum poligami.Sebab Poligami ni pun termaktub dalam Al-Quran kan..Siapalah Lyna nak menolak hukum Allah.Lyna terima benda sebab perkara masa depan kita tak boleh nak jangka kn..manalah tahu nanti suami Lyna yang berpoligami,na'uzubillah..Harap-harap tak lah..tapi kalau dah jodoh untuk diri ini bermadu,apa boleh buat..dah takdir Lyna..

'habis tu takkan Lyna benarkan suami Lyna untuk berpoligami?'

Benarkan suami berpoligami?kalau dia mampu,apa salahnya..kaaannn..
di sebabkan Lyna yang tinggal dengan dia..dia yang tanggung keperluan harian rumah tangga and Lyna yang merasainya duit gaji dia..and semua yang dia bagi untuk keperluan  harian rumah lebih dari cukup,yes Lyna benarkan dia kahwin lagi satu..tapi kalau semua pun cukup-cukup makan..lupakan jelah cik abang oii...tak perlu nak menzalimi isteri..

Then kalau suami Lyna nak kahwin lebih dari sorang jugak,Lyna pastikan dia tahu pasal agama lebih dari Lyna,-ye lah..kalau isteri baru dia tu baru masuk islam..tak lah merangkak nak mengajar pasal hukum hakam agama-..kalau keluarga yang sedia ada pun still ada yang tutup aurat dengan sempurna...tak perlu nak mengada nak pi tambah tanggung dosa orang baru..*faham-faham lah ye dosa yang bagaimana*

Last but not least,kalau dia nak poligami,pastikan isteri baru tu pilihan Lyna.Yelahh...Poligami bukan sebab nafsu semata-mata.Poligami ialah untuk membantu.Contoh Rasulullah..Baginda mempunyai ramai isteri yang kebanyakannya terdiri daripada balu-balu yang kematian suami sewaktu perang.Kenapa Rasulullah berpoligami? sebab ingin membantu.Contohnya memberi perlindungan kepada Sawdah bin Zam'ah daripada ancaman dan kebengisan orang kafir.Rasulullah tak kahwin semata-mata nafsu.

'Tapi Rasulullah berkahwin dengan budak-budak (Aisyah)'

Rasulullah berkahwin dengan budak-budak sebab WAHYU YANG DISAMPAIKAN KEPADA BAGINDA MELALUI MALAIKAT JIBRIL.bukan kerana nafsu semata-mata. :)

Sebelum Lyna habiskan..Lyna akan benarkan suami Lyna berpoligami kalau Lyna tak dapat menyambung keturunan.walaupun sakit bila tengok suami kita dengan orang lain..tapi untuk menyambung legasi..perlulah berkorban..kaaannn...

Lyna taklah hebat sangat dalam syariah ni..tapi Lyna kongsi apa yang Lyna belajar.And ini ialah apa yang Lyna akan buat kalau Suami (akan datang) Lyna nak berpoligami. Sebab isteri pun ada hak untuk mempertahankan rumah tangga.Tapi Lyna harap our future husband takdelah nak berpoligami..bermonogami sahaja hingga ke akhir hayat dengan sorang isteri..Aamin

kayy..itu jee...Assalamualaikum..
  for more info about POLIGAMI







No comments:

Post a Comment