Tuesday, September 02, 2014

Jom Diet : Makan Malam

بسم الله الرحمن الرحيم
Assalamualaikum and petang uollsss..Dah petang dah ni..Mesti dah ada akak-akak yang masuk dapur..buka peti sejuk untuk sediakan bahan-bahan untuk dinner kan..ok..Lyna kejap lagi dah gerak untuk siapkan dinner...hmm...Kali ni Lyna nk kongsilah penjagaan makanan untuk makan malam..yelahh...Lyna tengah cuba untuk mengurangkan berat badan and mungkin ada dalam kalangan readers Lyna jugak yang sama dengan Lyna..DIET...agak susah untuk Lyna diet sebab Lyna suka makan..setiap masa nak makan.Asal tahu dalam peti sejuk ada makanan mesti nak makan..kalau takde..hmm..sebab tulah berat Lyna makin naik..kayy..walaupun dah tahu berat makin naik..tapi mengunyah tak berhenti jugak..apa nak jadi..

Kayy..back to our topik..Jom diet during Dinner...-macam mana nak diet during dinner-
hmm..Kalau Lyna..waktu dinner takyah makan..sebab malam kita tak buat apa pun selain tidur,rehat..But since i'm a student..dinner tu penting sebab waktu malam ade cikgu yang buat kelas,for prep,and banyak benda nak kena buat walaupun dah tengah malam *hidup budak hostel kan*..tapi pengambilan makanan untuk dinner tak sama dengan pengambilan makanan waktu Lunch.

-so apa yang kita patut makan untuk dinner?-

1)Kita perlu makan makanan yang di rebus/di kukus or makanan yang tak berminyak.Yang digoreng laa pun kurangkan

2)Kurangkan makan nasi/karbohidrat.

3)Banyakkan makan sayur-sayuran atau ulam-ulaman.

4)Kurangkan minuman yang manis.Banyakkan minum air masak.Minum banyak air masak boleh mengurus badan..

Wallahu a'lam

1 comment:

  1. boleh jugak amal kan minum air kosong sebelum mkn..kurang sikit nafsu makan tu..selalu juga baca bnda mcm ni..paling penting kena btolkan cara mkn..baru boleh maintain..hehe..

    #singgah dr bloglist segmen : kenal ke kita :)

    ReplyDelete